Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lázcsillapítás, avagy amikor látszólag ok nélkül lázas a baba

2009.04.04

Az orvos írta:

Lázas betegség alatt lehetőleg a szülő legyen a gyermekével. Ez a kis betegnek is nagyon fontos, másrészt pedig a szülői megfigyelések jó támpontot adnak a későbbi diagnózishoz is.
Ellenőrizze gyakran a gyermek hőmérsékletét, és jegyezze le a mért értékeket. Hőemelkedést nem szükséges csillapítani, kivéve azokat a gyermekeket, akik már átestek lázgörcsön.
A lázat az orvos megérkezése előtt is kell csillapítani, tehát kell otthon tartanunk gyermekünknek megfelelő lázcsillapítót! A gyakorlatban kétféle csoportba tartozó lázcsillapító gyógyszert használunk, az egyik csoport a paracetamol tartalmú, a másik pedig az amidazofen, noramidazofen tartalmú. Ugyanazon csoportba tartozó készítményt 6 óránként szabad ismételni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. ha reggel 8-kor alkalmazunk paracetamol tartalmú készítményt, akkor legközelebb délután 2-kor adhatunk. Közben azonban ismét felszökő lázra például 11-kor adhatunk amidazofen tartalmú szert, amit délután 5-kor ismételhetünk. Ezzel a módszerrel elérhetjük, hogy 3 óránként tudunk gyógyszert adni a nehezen csillapítható lázra is. Az alkalmazott készítmény kiszerelése pedig attól függ, mekkora gyermekünk, be tudja-e venni a tablettát vagy kanalas orvosságot. Természetesen hányós gyermeknek szájon át értelmetlen bármit is beadni, míg hasmenés esetén a kúp hatástalan.
A lázcsillapítás sikere legalább fele részben azon múlik, hogy kellő folyadékot itassunk a kis betegünkkel, bármilyen gyógyszer csak így hatásos. A kínált ital ne legyen szénsavas, leginkább a tea javasolható, vagy rostos gyümölcslevek, ne legyen se túl meleg, se túl hideg. A beteg gyermek esetleges étvágytalansága miatt ne aggódjunk, könnyen emészthető, diétás étel javasolható, és csak annyi amennyit a beteg kíván.
Nehezen csillapítható láz esetén a fizikális lázcsillapítás módszerei igen hasznosak. Ezek a hőelvonás elvén alapulnak. Hűtőborogatáskor (priznic)egy langyosvizes lepedőbe kell a nyaktól lefelé a teljes testet becsavarni, efölé pedig egy száraz réteget tegyünk. Negyedóránként, vagy a lepedő átmelegedésekor cserélni kell. A csak csukló és homlok borogatása semmit sem ér!
A legjobban bevált módszer a hűtőfürdő. A beteget kellemesen meleg vízbe ültetjük, majd fokozatosan hideg víz hozzáadásával hűtjük a fürdővizet, amíg a testhőmérsékleténél hűvösebb, langyos nem lesz, kb. 29-30 fokos. A fizikális lázcsillapítás alatt ne nyissunk ablakot! Mindkét eljárást addig kell alkalmazni, amíg a láz 38 fok alá nem csökken!
A lázas beteg ne bújjon meleg takaró alá, elég egy vékony pizsama, takaró. Így nem akadályozzuk a bőrön keresztül történő hőleadást sem. Ne adjunk antibiotikumot orvosi utasítás nélkül, hiszen az antibiotikum nem lázcsillapító, nem kellő okkal, adagban illetve ideig alkalmazva csak ártunk vele!
A gyógyszeres és fizikális lázcsillapítás módszereit kombinálva a legtöbb makacs lázat is csillapítani tudjuk.
Csillapíthatatlan magas láz esetén, illetve ha gyermekünk igen bágyadt, elesett, sokat hányt, erős hasmenése van, esetleg idegrendszeri tünetei vannak, vegyük igénybe az ügyeleti ellátást, egyéb esetben érdemes kivárni a másnapot, és a gyermeket ismerő házi gyermekorvost felkeresni. A lázat azonban addig is feltétlenül csillapítsuk! Beteg gyermekünk több babusgatást, törődést érdemel, így is segítsünk neki a betegséget átvészelni! 
Lázgörcs
Gyermekkora jellemző a testhőmérséklet emelkedésekor fellépő fokozott görcskészség. Általában fél éves kortól öt éves korig fordul elő, a gyermekek 2-5 %-ánál.
A roham igen ijesztő, a gyermek hirtelen elveszíti az eszméletét, szeme felakad, oldalra egy pontra fixál. Végtagjai megfeszülnek, rángani kezdenek, néha a gyermek nem is tud lélegezni, ezért arca is elszürkül, ellilul. A rosszullét az esetek többségében önmagától oldódik és elmúlik. Ezen tünetek észlelésekor azonnal mentőt kell hívni, addig pedig lázat kell csillapítani. Borogatást, fürdőt, vagy gyógyszereket alkalmazhatunk, de eszméletlen gyermek szájába ne tegyünk semmit, mert megfulladhat!
 

Hozzátenném saját tapasztalatomat. Amikor nincs semmi kisérő tünet, se hányás, se hasmenés,  akkor is menjünk el az orvoshoz, azért van az a francos ügyelet. Vizsgálja meg a kicsi tüdejét, belsőszerveit (tapintással) stb, mert az ördög nem alszik.

Nem beszélve arról, hogy annyi féle-fajta kúpot lehet kapni, de mindegyikből csak egy-két db használható 24 óra alatt. Makacs láznál meg az olyan kezdő anyukák, mint én is pláne ha nincs idejük a neten turkálni a kúpok keverésének lehetősége után akár túl is adagolhatják és akkor nagyobb a baj, mint esetleg volt.

 

1,5 év alatt két esetben fordult eddig elő lázas állapot nálunk, látszólag semmi ok nélkül, még a fogzásra sem foghattam mert  közvetve az sem volt tapasztalható.  Megvizsgálták, megnyugodtam és csillapítgattam a lázát tovább.

Az orvos azt mondta, hogy 38-39 fok között kúpot használjak, 39 fok felett a kúp mellé a Nurophent is adagoljam. A paracetamol tartalmú kúpra azt mondta nem igazán hatásos a lázzal szemben, nem is említve a súlyos máj- és vesekárosító hatásait, amely a betegtájékoztatón is olvasható.

Eddig bevált 38 fok körül a kúp mellett használtam a Nurophen lázcsillapító szirupot 4-6 óránként váltva, ha ne megy le, mellette adagoltam neki BELLADONNA 9 CH-t  és CHAMOMILLA VULGARIS 15 CH-t.

39 foknál "dunctolom" a babót: paplan, rá egy vizes törülköző, arra egy lázas, síró gyermek, becsavarom a törülközőbe  betakarom paplannal, drasztikus és gyors megoldás. A hűtőfürdőt nem tudom megoldani, a kiskádban "enyém gyerek" felállna és kiszállna, persze ha használnom kellene megtenném, de a vizes borogatás volt eddig a legjobb módszer.

Ui.: fülhőmérőt ajánlom mindenkinek, pici kapálózó lázas gyermeknek, a végbelében mérni a hőmérsékletet vagy a hónaljában kínzás és képtelenség, pláne ha kúpok tömegét kényszerülsz használni esetlegesen napokig tartó lázas állapot kezelésénél. Csúcs a fülhőmérő, nekem nagyon bejön, 1-2 mp és már meg is van az eredmény.