Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyeprágó- féle csoda bodzaszörp recept

2012.05.19

 

Nyáron a legnagyobb kánikulában fogj egy nagy kosrat, vegyél magadhoz egy kést vagy metszőollót és keress egy úttól távollévő bodzafát. Nyújtozz jó magasra mert a naposabb magasabb helyeken érlelt bodzavirág jobban ki van nyílva (megj.: naptól elhervasztott, égett virágot már ne szedd le, mert nincs semmi értelme).
 
Vágj le 30-40 hatalmas minél kevesebb férget, bogarat, levéltetvet tartalmazó virágot. Minél több virágot használsz fel annál aromásabb, erősebb szörpöt készíthetsz. A virágzatról az apróbb kis virágokat vágd le a szárról,ezeket közben egyesével tartsd folyóvíz alá pár másodpercig, hogy az esetlegesen bennük tartózkodó lakókat ki tudd telepíteni. Utána átmustrálva, (esetleges további lakók után kutatva) a még a megmaradt zöld szárat is levágva tedd egy nagyobb méretű műanyag tálba. Ez a macerás része az egésznek, de rutinos játékosoknak ez sem tart tovább fél óránál. A lényege, hogy minél kevesebb zöld szár maradjon, és minél több virág legyen, annál jobb az aromája. Amikor ezzel elkészültél öntsd fel a tálban lévő virághalmot 2-2,5l vízzel. Attól függ mennyi virágot szedtél ha 40-nél többet akkor simán elbír még fél liter vizet. Tegyél egy kiskanál borkősavat az egészbe és keverd össze. Takard le egy ruhával és elmehetsz TV-t nézni, mert 24 óráig állni kell hagyni. 24 óra alatt amikor eszedbe jut kavargasd meg.  A kavargatástól ugyanis a virágpor jobban kiázik a virágból és aromásabb lesz a szörpöd.
 
24 óra alatt szerezz be minimum 15-20 db 2-3 dl-es ásványvizes illetve üdítőitalos üvegecskét. Én ezt a vendéglőkből szoktam elkérni, mert ott minden nap kidobják az aznapi termést. Ezt alaposan tisztísd ki. Először mosogatószerrel utána ecetes vízzel öblítsd át, hagyd benne az ecetes vizet 5 percig az üvegekben, mivel kevés tartósítószert rakunk a szörpbe az üvegeknek nagyon tisztának kell lenniük. a kupakokat is bele szoktam áztatni ecetes vízbe. Öblítés és kész.
 
Vedd elő a bodza alapot és szűrd le. A levet tedd fel egy 5-10 literes fazékba főni, amikor felforrt 2 kg cukrot kell beletenni és kevergetve újra felforralni. Amikor alaposan elolvadt a cukor kezd el kóstolgatni, intuíciódra hagyatkozva rakhatsz még bele citromot vagy még cukrot (én nem szoktam citromot, mert a borkősav is savanykás ízű). Amikor felforrt újra és jónak ítéled az ízét zárd el és 1-2 teáskanálnyi borkősavat tegyél bele, azt is alaposan kevergesd el benne, kóstold meg, ha jónak ítéled, akkor kész. Miután alaposan kinyalakodtad magad és megtörölted a szádat jöhet a palackokba való töltögetés, én dunctolni szoktam alaposan betakarom a lezárt üvegeket és 24 órán keresztül benne is hagyom. A borkősav a cukor és dunct által van tartósítva, egy évig simán fogyaszthatod. Szódával is nagyon finom, vízzel is.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.