Mézeskalács recept
Hozzávalók:
80 dkg liszt
35 dkg cukor
2 kk szódabikarbóna (v. sütőpor)
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
5 dkg margarin
4 tojás
4 ek méz (dohánymézzel az igazi)
Elkészítés:
80 dkg lisztet, 35 dkg cukrot, 2 púpos kiskanál szódabikarbónát, 1 zacskó mézeskalács fűszerkeveréket - én még plusz rakok bele egy kanál fahéjat is- összekeverjük.. Hozzáadunk 5 dkg margarint, 4 egész tojást, 4 evőkanál mézet és az egészet jól összedolgozzuk.
A tésztát kis pihentetés után kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. Kiszaggatju a formákat és sütőpapíron, közepesen meleg sütőben világos barnára sütjük.
A díszítéshez használt diót, mandulát, mogyorót, mazsolát sütés előtt rátehtjük a tésztára, a drazsé és cukorféleségek cukormázzal történő felragasztását, illetve cukormázas díszítést a sütés után végezzük el.
Cukormáz : 1 tojás fehérjét verjünk fel nagyon keményre, tegyünk hozzá kb. 12-15 dkg porcukrot és igen jól keverjük ki.