Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Siralomvölgyi sorskönyvem Eric Berne alapján

2008.11.06

Talán ezt a  részét is átírom majd az életemnek.... talán... egyszer...

"Az árva kis Rózsabimbó az erdei tisztáson üldögélt, és várta, hogy jöjjön már végre valaki, aki a segítségére szorul. Néha bemerészkedett az ösvényekre is, hátha az erdő sűrűjében talál ilyesvalakit. Rózsabimbó koldus szegény volt, így nem sokat nyújthatott másoknak, ám amije volt, azt tiszta szívvel megosztotta. Mindig ugrott, ha meg kellett fogni a szatyor másik fülét, és ontotta a jó tanácsokat, amelyekre a szülei oktatták, amikor még életben voltak. Vidáman csacsogott és szellemes megjegyzéseket tett, és nagyon szerette felvidítani az olyan férfiakat, akik attól rettegtek, hogy eltévednek az erdőben. Hétvégéken azonban mindig magára maradt, mivel a többiek mind elmentek a telkükre vagy a nyaralójukba víkendezni, a megszeppent Rózsabimbót pedig ottfelejtették az erdő mélyén. Néha ugyan elhívták magukkal, ám ahogy Rózsabimbó öregedett, ez egyre ritkábban fordult elő.
Rózsabimbó élete más volt mint Piroskáé, bár meg kell vallanunk, egy alkalommal csaknem összebarátkoztak. A dolog azonban nem bizonyult túl sikeresnek. Piroska izgatottan rohangált az erdőben és véletlenül átszaladt a tisztáson, ahol Rózsabimbó üldögélt. Egy pillanatra megállt, odaköszönt Rózsabimbónak és a két lány egymásra nézett gondolván, hogy talán barátnők lehetnek. Még hasonlítottak is egymásra, kivéve azt, hogy egyikük piros, másikuk rózsaszín sapkát viselt.
-Hová mész?- kérdezte Rózsa- Sohasem láttalak még errefelé.
-Viszem a nagyanyámnak a mamám által küldött szendvicseket- válaszolta Piroska.
-Ó milyen nagyszerű! Nekem nincs mamám-lelkendezett szomorúan Rózsa.
-Ezenkívül- büszkélkedett Piroska- ha majd a nagymamámhoz érek, remélhetőleg meg fog enni engem a Farkas.
-Ó-mondta Rózsa- napi egy szendvics elég ahhoz, hogy távol tartsa a farkast. És az okos kislányok farkasai úgy viselkednek, mint a kezes bárány.
-Nem hiszem, hogy vevő lennék a poénjaidra. Úgyhogy viszlát!- mondta Piroska és elrohant.
?Hogy lehet valaki ilyen fafejű?- elmélkedett magában Rózsa. Egy csepp humorérzéke sincs. De azért bizonyára segítségre szorul. Így hát felkerekedett, hogy találjon egy vadászt, aki majd megvédi Piroskát a farkastól. Valóban talált is egyet, egy régi barátja személyében, és izgatottan elmondta neki, milyen nagy bajban van szegény Piroska. Követte a vadászt a nagymama kunyhójáig, bekukkantott az ajtón és mindent látott. Végignézte, amint a farkas éppen meg akarja enni Piroskát az ágyban, aztán azt is ahogy a vadász megölte a farkast és azt is hogyan nevetgélt Piroska , amikor felvágták és kövekkel telipakolták a farkas hasát. A disznó Piroskának azonban esze ágában sem volt köszönetet mondania mindezért, s ettől Rózsa nagyon elszomorodott. Később pedig a Vadász jóba lett Piroskával, sokkal jobba, mint annak idején ővele és ez még jobban lehangolta. Olyannyira elkedvtelenedett, hogy bekapott pár élénkítőbogyót, majd amikor annyira felvidult, hogy este nem tudott elaludni akkor éjnek évadján nekiindult , hogy altatóbogyókat szedjen az erdőben. Továbbra is az a kedves kis kölyök maradt, aki mindig kész segíteni másokon, de néha azért elgondolta, milyen jó is lenne, ha egy nap túladagolná az altatóbogyókat, és kiszállna az egészből.

Klinikai elemzés
Tézis: Rózsabimbó árva, vagy legalábbis minden oka megvan arra, hogy így érezzen. Kedves kis kölyök, tele jó tanácsokkal és szellemes megjegyzésekkel, ám mindig másokra hagyja, hogy kigondolják, megszervezzék és véghezvigyék a dolgokat. Jólelkű és segítőkész lévén, számos ?barátot? szerez, ám a végén valahogy mégis mindig magára marad. Ekkor inni kezd, élénkítőket és altatókat szed, és gyakran gondol öngyilkosságra. Ha megismer valakit, szellemes megjegyzésekkel kezdi, ám ezek csak arra jók, hogy kimondhassa végre ?Miben segíthetek?? Ennek révén mély lelki kapcsolatba kerül a Vesztesekkel, ám a Nyertesek ügyet sem vetnek rá.
Sorskönyv: hervadj el! Tanuld meg hogyan kell segíteni másokon!
Sírfeliratok: Kedves kis kölyök volt. .Én megpróbáltam
Döntés: Megbüntetem magam, mert panaszkodni mertem
Végkifejlet: Öngyilkosság"